23948sdkhjf

ABB vann Plastforums miljöutmärkelse

Det blev ABB som med sin nya högeffektiva processmotor M4BP kammade hem Industrins Hållbarhetspris i kategorin Årets Hållbara Produkt. Priset delades ut på Tekniska Mässan i Stockholm under festliga former. Industrins Hållbarhetspris arrangeras av Plastforum, Kemivärlden Biotech och Process Nordic. Vinnare av Industrins Stora Hållbarhetspris 2009 blev Domsjö Fabriker, med VD Ola Hildingsson i ledningen.
Priset för Årets hållbara produkt går till det företag som har utvecklat eller tillverkar en uttalat miljöpositiv produkt som till exempel förbrukar mindre råvara, ersätter fossil råvara eller minskar utsläpp.
Juryns motivering lyder:
”Med processmotorn M4BP har ABB utvecklat en ny elmotor som genom teknisk utveckling och förfining sannolikt kommer att innebära mycket positiva effektivitets- och miljövinster, även i ett globalt perspektiv. Den högeffektiva elmotorn har potential att främja konkurrenskraften och vidare teknisk utveckling inom industrin. Den bidrar också till minskad klimatpåverkan och skapar därigenom sammantaget positiva värden för samhället i stort.”
– Det här är en jättefin utmärkelse som vi är mycket stolta över, vi tävlade i hård konkurrens med andra mycket kvalificerade bidrag. Priset är ett bevis på att det gedigna arbetet under utvecklingen varit inriktat på rätt saker. Detta är ett resultat av den stora erfarenhet och kunskap som vi besitter och kommer att sporra framtida utveckling av nya produkter, säger Åke Andersson, utvecklingschef på ABB-enheten LV Motors.
M4BP är en elmotor som redan nu möter EU:s nyligen antagna effektivitetskrav (krav på verkningsgrad). Motordrifter motsvarar 65 procent av svenska industrins elanvändning, närmare bestämt 131 TWh. En uppgradering i svensk industri från den idag lägsta tillåtna verkningsgradsklassen IE1 till klass IE3, som M4BP håller, innebär stora besparingar av energi och miljö.
För att illustrera detta kan man säga att om samtliga installerade elmotorer i svensk industri idag byts ut mot M4BP, skulle det ge en årlig reducering av koldioxidutsläppen motsvarande 185 000 bilar eller ge en årlig energibesparing motsvarande uppvärmningen av 60 000 villor.

Vinnare i övriga kategorier
Industrins Stora Hållbarhetspris 2009: Domsjö Fabriker, med VD Ola Hildingsson i ledningen.
Industrins Energipris: PFE-nätverket via Energimyndigheten med 110 företag.
Årets Industrihjälte: Knut Andrén, miljöchef på Akzo Nobel Surface Chemistry i Stenungsund.
Innovations- och kreativitetspriset: UMV Coating Systems AB i Säffle.
Årets forskningssamarbete: Uppsalaföretaget Applied Nanosurfaces, ANS.
Årets Sociala ansvarspris: Organisationen Insert Africa, som ger hjälp till självhjälp i form av processutveckling, främst i Afrika.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094