23948sdkhjf

Ny innebörd för banansandwich

Genom att göra en sandwichstruktur med avfall från bananodlingar på Kanarieöarna kan egenskaperna hos rotationsgjutna polyetenprodukter förbättras markant. Bonus är minskad miljöbelastning och lägre råmaterialkostnad.
Projektet har genomförts hos Polymer Processing Research Center (PPRC) vid Queens University Belfast, Irland, och finansieras inom ramen för EUs Badana-projekt. PPRC har samarbetat med spanska universitet i Zaragoza och Las Palmas. I projektet ingår även företag i Spanien, Storbritannien, Tyskland, Nederländerna och Östeuropa.
Uppdraget var att finna vettiga lösningar för att ta hand om det avfall som uppstår vid bananodlingar. Bara på Kanarieöarna odlas cirka tio miljoner bananplantor. När frukterna skördats återstår cirka 25 000 ton restmaterial i form av naturfiber som normalt brukar slängas i ravinerna runt om odlingarna.
Genom att behandla avfallet och blanda det med plast kan man använda det i sandwichstruktur mellan två tunna skikt av ren plast. Tänkbara produkter är allt från stora behållare av olika slag till trafikkoner, dockor och båtar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.083