23948sdkhjf

Vida och Maersk i samarbete om containergolv

Maersk och Vida Packaging samarbetar för att utveckla containergolv av träfiberkomposit baserad på återvunnen plast. Golven tillverkas i Sverige och exporteras till Kina.
Sedan fem år tillbaka har Maersk Container Industries utvecklat ett nytt containergolv tillsammans med Vida Packaging i Vetlanda (tidigare Vida Woodcomp AB), som ingår i sågverkskoncernen Vida AB.
Maersk tillverkar årligen cirka 200 000 containrar i Kina, med golv som väger cirka 500 kg per styck. Containergolv tillverkas idag oftast av plywood från s k hardwood.
De nya golven består av en blandning av träfiber och sorterad avfallsplast. Materialen blandas och profileras till golv i en kontinuerlig extruderingsprocess.
Från och med 2010 ska Maersk börja ersätta alla sina plywoodgolv med dessa nya mer miljöriktiga golv. Vida Packaging ska i en första fas tillverka cirka 5 000 golv till ett ordervärde av cirka 10 miljoner kronor, därefter ska tillverkningen utökas kraftigt. Golven exporteras från Sverige till Kina, där de monteras i nya containrar.
Maersk kommer att visa golven vid FN:s miljövårdskonferens i Köpenhamn i december.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078