23948sdkhjf

BASF och Purac i stort bioplastprojekt

BASF och kemiföretaget CSM:s dotterbolag Purac har inlett ett samarbete för att producera bärnstenssyra i industriell skala. Bärnstenssyran ska användas för att tillverka biopolymerer. Som råvara används bl a koldioxid.
Det är plast- och kemijätten BASF:s utvecklingsbolag BASF Future Business GmbH och den holländska kemikoncernen CSM:s dotterbolag Purac som nu inleder att samarbete för att börja tillverka bärnstenssyra (succinic acid) från förnyelsebara råvaror. Bärnstenssyran ska tillverkas med en ny process som bygger på jäsning (fermentering) av socker. Det är första gången sådan här tillverkning sker i större industriell skala och enligt bolagen ska produktionen ske på kommersiella villkor.
Alla råvaror som används i processen är förnyelsebara och dessutom fungerar koldioxid som en viktig råvara vid jäsningen, vilket ytterligare bidrar till processens miljöriktighet, menar bolagen.
Bärnstenssyran ska huvudsakligen användas som monomer vid tillverkning av bioplaster, som t ex biologiskt nedbrytbara polyestrar. På sikt kan ämnet också användas till en lång rad andra applikationer.
Purac har sedan tidigare lång erfarenhet av tillverkning av den mjölksyra som används vid produktion av bioplasten PLA.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095