23948sdkhjf

Nanofibrer och bioplast ger superfilter

Med en ny metod för elektrospinning av nanofiber har forskarna vid industriforskningsinstitutet Swerea IVF tillsammans med Filton AB lyckats framställa luftfilter med förbättrade filtreringsegenskaper och lägre energiförbrukning. Nanofibrerna läggs på en väv av stärkelsebaserad bioplast, PLA.
Elektrospinning är en metod för tillverkning av mycket tunna fibrer, nanofibrer. Dessa fibrer, som har en diameter på ca 50-1000 nanometer, är attraktiva i t ex filterapplikationer eftersom de har en mycket stor yta som kan fånga upp små partiklar i ett luftflöde, utan att skapa ett stort tryckfall.
– Metoden har tagits fram av forskarna vid avdelningen för textil och plast och vi ser många intressanta applikationsområden, säger Bengt Hagström på Swerea IVF.
– Genom att belägga ett filtersubstrat med nanofibrer uppnås en extremt högeffektiv filtrering med ett mycket lågt tryckfall över filtret.
Tryckfallet ger ett mått på den energi som krävs för att pressa luften genom filtret.
– Nanofibern är inte stark nog att användas som luftfilter utan den läggs på en basväv av PLA som är baserat på majsstärkelse och resultatet blir ett miljövänligt material med hög avskiljningsgrad och lågt tryckfall, säger Kent Petersson, VD för Filton AB i Svalöv, som har varit med i projektet sedan starten. Filton AB, som är ett bolag inom Dinair Group AB, utvecklar och tillverkar filter för luftrening.
Projektet, med akronymen ENFIA, är ett internationellt projekt som från svensk sida finansierats av Vinnova.
Swerea IVF har byggt en fullskalig prototypmaskin som nu installeras hos Filton AB för beläggning av nanofiber på företagets eget patenterade PLA-baserade fibermaterial.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062