23948sdkhjf

Sojabönskomposit i ny avhandling

Forskaren Dan Åkesson vid Institutionen Ingenjörshögskolan, Högskolan i Borås, har utvecklat kompositmaterial av bl a sojabönsolja. Han presenterar nu sina resultat i en avhandling om förnybara kompositer gjorda av biobaserade härdplasthartser.
De flesta kommersiella kompositer tillverkas idag av icke förnyelsebara material, som t ex glasfiber och binds samman med en härdplast som tillverkas av råolja.
– I min forskning försöker vi ersätta dagens kompositer med förnybara material. Vi använder naturfibrer, t ex fibrer från hampa, lin eller trä. Fördelarna med dessa material är att de är biologiskt nedbrytbara, billiga, väger lite och de är förnybara.
– Istället för att använda oljebaserad plast har vi tillverkat och använt plaster från förnyelsebara material, t ex plaster från sojabönsolja. Tillsamman med en forskargrupp i Finland har vi tagit fram härdplaster ut mjölksyra som tillverkas av majs.
De två materialen plast och naturfibrer kan kombineras och ger ett relativt starkt material till t ex möbler.
Det finns redan mycket forskning om plaster från förnyelsebara material, men Dan Åkesson har fokuserat på biobaserade härdplaster om vilket det inte finns så mycket forskning.
Efter disputationen hoppas Dan Åkesson kunna forska vidare i plasternas värld på Högskolan i Borås i egenskap av postdoktor inom polymerteknikgruppen, fast då med inriktning på återvinning av kompositer inom ett projekt om mikrorvågspyrolys av kompositer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066