23948sdkhjf

Världens första biokrympfilm

Det tyska företaget Alesco har som första företag utvecklat en krympfilm som är komposterbar. Plastfilmen ska till en början användas för att samlingspacka halvlitersflaskor av PET och PLA.
Det har tidigare gjorts försök att ta fram komposterbar krympfilm men det har hittills stupat på att åstadkomma krympegenskaper i kombination med den nödvändiga mekaniska styrkan.
På dryckesmässan Drinktec lanserar emellertid tyska Alesco som första tillverkare i världen en fullt komposterbar krympfilm producerad av förnyelsebara råvaror, som ska fungera. Filmen har testats i fullskaleförsök hos läskedryckstillverkaren SDI, med goda resultat.
Filmen, som går under namnet Bioshrink, har till en början används för att samlingspacka sex halvlitersflakor av PET eller bioplasten PLA. Fler applikationer är redan under utveckling.
För att ytterligare förstärka den gröna profilen tillverkar Alesco filmen koldioxidneutralt och med användning av grön el.
Enligt Alescos marknadschef Philipp Depiereux har svårigheterna framför allt varit att få fram bra och pålitliga krympegenskaper men också en lämplig glatt yta på filmen, vilken är nödvändig då filmen appliceras.
Av konkurrensskäl släpper inte Alesco närmare detaljer om filmens sammansättning, mer än att den är helt producerad av förnyelsebar råvara och fullt komposterbar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.131