23948sdkhjf

Ny svensk plastteknik utmanar metall

Svenska Nexam Chemical är på väg att utveckla tvärbindare till plaster, som gör att dessa kan ta upp konkurrensen med metaller inom helt nya områden. Bolaget är en avknoppning från Perstorpkoncernen.
Det senaste tillskottet på företagsinkubatorn Ideon Bioincubator i Lund är Nexam Chemical. Bolaget är en avknoppning från Perstorpskoncernen och fokuserar på att göra unika tvärbindare till polymerer av olika slag för att höja prestandan och utvidga användningsområdena. Tanken är att i förlängningen låta de nya polymererna ersätta metalldelar och dyrare material inom en rad områden, till exempel medicintekniska applikationer och i motorer eller bärande konstruktioner inom flyg-, rymd- och bilindustrin.
Genom att utveckla unika tvärbindare som gör polymerer ännu starkare och tåligare hoppas Nexam kunna möjliggöra ytterligare ersättning av metaller och andra dyrare material inom en rad applikationsområden. De främsta drivkrafterna är att de nya materialen kommer bli billigare, bättre och lättare än många nuvarande material.
Bolagets verksamhet är inriktad på att framställa unika tvärbindningssystem för polymera material för att ge materialet förändrade egenskaper. Dessa bindningar kommer att kunna användas i såväl syntetiska polymerer som biobaserade polymerer och en del av dem kommer också att göra det möjligt att bygga nya komplicerade molekyler för användning i till exempel läkemedel, medicintekniska material och inom andra områden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062