23948sdkhjf

…men är intresserade av Akzo-fabrik

Ineos i Stenungsund är intresserade av att köpa utrustningen i Skoghalls klorfabrik. – Vi tittar på möjligheterna, säger VD Lars Josefsson.
När AkzoNobel lägger ned sin klorfabrik i Skoghall för gott nästa år har de plötsligt en massa utrustning för klortillverkning över. Vad ska bolaget göra med sin membranelektrolysutrustning?
22 mil från Skoghall ligger Stenungsund, där PVC-tillverkaren Ineos ChlorVinyls Sweden, tidigare Hydro Polymers, tillverkar klor med kvicksilverteknik som blir totalförbjuden sista december 2013.
Ineos Chlorvinyls VD Lars Josefsson har under flera år försökt övertyga ägarna att satsa på att bygga en ny, membranbaserad klorfabrik i Stenungsund. En sådan fabrik skulle enligt Lars Josefsson säkra PVC-tillverkningens konkurrenskraft och därmed Ineos framtid i Stenungsund. Men investeringsbeslutet låter vänta på sig.
Nu öppnas dock en möjlighet för bolaget att komma över fullt fungerande, begagnad membranutrustning från Skoghall.
– Det är alldeles för tidigt att säga hur det blir, men det finns kontakt mellan företagen och vi kommer naturligtvis att titta på möjligheterna att köpa utrustningen. Däremot finns det inget intresse från oss att ta över hela fabriken, säger Lars Josefsson.
Han beklagar att Skoghallfabriken läggs ned, men tillägger att det ökar chanserna för att Ineos ska bygga klorfabriken i Stenungsund.
– Det innebär ju att vi blir ensamma producenter av lut i Sverige. Lut är en viktig del av vår produktion, så det borde finnas ett större intresse för att vi ska vara kvar. Men AkzoNobel har ju flera klorfabriker i Europa, det är inte alls säkert att de vill sälja utrustningen och gynna en lutkonkurrent.

Hilda Hultén, chemicalnet.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063