23948sdkhjf

Skärpta regler för leksaker

Ett skarpare EG-direktiv om leksakers säkerhet ska införas 2011. Alla cancerogena, genotoxiska och reproduktionsstörande ämnen ska bort, 55 doftämnen förbjuds och gränsvärden sätts upp för 19 metaller.
Reglerna om leksakers säkerhet i det nya EG-direktivet kommer att vara införda i svensk lagstiftning senast den 20 juli 2011. Samtidigt träder de generella reglerna om leksakers säkerhet i kraft, skriver chemicalnet.se.
När det gäller kemikalier i leksaker måste tillverkare och importörer i EU ha anpassat sig till de nya reglerna senast den 20 juli 2013.
Reglerna innebär bland annat att ämnen som är klassade som cancerframkallande, arvsmasseskadande eller reproduktionsstörande förbjuds i de delar av leksaken som är tillgängliga för barnen.
55 allergiframkallande doftämnen förbjuds också, medan 11 allergiframkallande doftämnen (som är tillåtna i kosmetika) får finnas i leksakerna. Men när dessa doftämnen finns i leksaker måste det finnas en varning på leksaken eller förpackningen som informerar om vad det är för ämne som doftar.
Det nya leksaksdirektivet innehåller också gränsvärden för hur mycket av 19 olika metaller som får läcka ut från en leksak. För arsenik, kadmium, 6-värt krom, bly, kvicksilver och organiskt tenn är gränsvärdena hälften av vad som anses vara säkra värden, eftersom metallerna är mycket farliga.
Dessa metaller får inte vara avsiktligt tillsatta till något material, men det kan finnas resthalter av dem och då får de inte läcka mer än vad gränsvärdena anger.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047