23948sdkhjf

Ftalater och bly i plastskor

Sandaler, flip-flop och andra skor gjorda av plast innehåller ofta hälsofarliga och miljöfarliga kemikalier, t ex ftalater och tungmetaller. Det hävdar Naturskyddsföreningen som gjort en undersökning av plastskor.
Analyser av flera olika typer av kemikalier med miljö- och hälsofarliga egenskaper gjordes på 27 par skor, tillverkade i flera olika länder. Resultatet visar att 17 av skorna innehöll en eller flera ftalater, som används som mjukgörare i PVC-plast, skriver Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.
Vissa skor innehöll mycket höga halter ftalater, i ett par utgjordes 23 procent av skornas vikt av ftalaten DEHP, som är officiellt klassad att kunna ge nedsatt fortplantningsförmåga och fosterskador.
– Det är mycket skrämmande halter av miljögifter vi hittar. Undersökningen visar också att företagen saknar kontroll och att lagstiftningen är för svag, säger Mikael Karlsson ordförande i Naturskyddsföreningen.
Två av skoparen som var köpta i Sverige innehöll ftalaten DBP. Ett par som var köpt på Skopunkten innehöll 7,4 procent av DBP samt 5 procent av DEHP. I den andra skon som var köpt på EuroSko och som var av märket Björn Borg, innehöll remmen mellan tårna 8,4 procent DBP.
Många av skorna hade också höga halter av tungmetaller som arsenik, kadmium, kobolt, krom, koppar och kvicksilver. De flesta av skorna innehöll bly, konstaterar Naturskyddsföreningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079