23948sdkhjf

Världens hårdaste plastkomposit upptäckt i Indien

Materialet är en extremt lätt nanokomposit som har tagits fram av ett forskningsteam i Bangalore, Indien. Materialet består av polyvinylalkohol som armerats med diamanter, skiktade kolskivor och små kolcylindrar. Alla i nanostorlek - i miljondels millimeter.
För att kunna förstärka plasten har man använt en kombination av flera nanomaterial. I detta fall används grafen, som är en honeycomb kolstruktur som är en atom tjock, tillsammans med kolnanorören. Förstärkningsmaterialet är bara en procent av själva kompositen, vilket skulle motsvara en struktur med 50-60 procent glas. Dessutom har kompositen halvledaregenskaper, vilket öppnar nya intressanta möjligheter.
Mekaniska egenskaper som hårdhet och styvhet kan förbättras med upp till 400 procent jämfört med enkelstrukturer, berättar forskare från Indian Institute of Science som gjort upptäckten tillsammans med forskare från Jawaharial Nehru Centre for Advanced Scientific Research.
Den låga vikten i kombination med sina goda mekaniska egenskaper gör att materialet passar utmärkt i tuffa applikationer som missiler och flygplanskonstruktioner. Men man sneglar även på en rad andra användningsområden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063