23948sdkhjf

”Vanlig polyeten mer miljövänlig än bioplast”

En mycket detaljerad livscykelanalys av soppåsar av plast visar att konventionell oljebaserad plast är mer miljövänlig än de varianter av biologiskt nedbrytbar plast som finns på marknaden.
Studien, som har gjorts av Institut für Energie- und Umweltforschung Heidelberg GmbH (IFEU) på uppdrag av den tyska branschorganisationen Industrievereinigung Kunststoffverpackungen (IK), visar att om man tar hänsyn till alla miljöfaktorer är det mest miljöriktiga alternativet för soppåsar av plast att använda återvunnen polyeten. Näst bäst är polyetenpåsar av ny råvara. De biologiskt nedbrytbara varianter som idag finns på marknaden var värst ur miljösynpunkt. Det gäller såväl oljebaserade biopåsar som påsar av förnyelsebar råvara.
I livscykelanalysen studerade IFEU 20 och 120 liter stora soppåsar som idag finns på den tyska marknaden samt en 30-litervariant som är mycket populär i Frankrike. Påsarna jämfördes med både ny råvara, återvunnen PE och kommersiellt tillgängliga biologiskt nedbrytbara kvaliteter av bl a PLA och stärkelsebaserad plast.
Enligt IFEU är det framför allt råvarutillverkningen som påverkar miljön. Konvertering och transporter påverkar bara miljön marginellt.
Det innebär att miljöpåverkan minskar om man använder mindre mängd plast i soppåsarna, konstaterar IFEU. Det är också det som avgör till polyetenets fördel. Soppåsar av PE tillverkas nämligen med en tjocklek på runt 12 my medan de nedbrytbara plasterna kräver en tjocklek på 15-25 my för att fungera.
Institutet i Heidelberg har också tittat på den förväntade utvecklingen när det gäller bioplaster men inte heller om man jämför med framtida kvaliteter blir bioplasterna mycket bättre ur miljösynpunkt.
Enligt IK visar studien att myndigheterna i många europeiska länder är fel ute när de gynnar de biologiskt nedbrytbara plasterna och motverkar de konventionella. Åtminstone om det är miljön som ska gynnas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078