23948sdkhjf

Polymer beläggning fixar klibbig olja

Forskare i Indiana i USA har utvecklat en beläggning för plast, glas och en rad andra material gör det möjligt att torka bort klibbiga oljor med vanligt vatten.
De amerikanska forskarna, som nyligen presenterade sina resultat för American Chemical Society, konstaterar också att samma ämnen kan användas i sprayer för fönsterputsning för att förhindra att badrumsspeglar, vindrutor och andra liknande ytor från imma igen.
– Du sprutar bara på vatten och oljan bara försvinner, nästan som magi, säger Jeffrey Youngblood, som är den ledande forskaren i projektet i en kommentar. Detta är också miljövänliga beläggningar i den meningen att de eliminerar behovet av starka rengöringsmedel och lösningsmedel.
De polymerbeläggningar som tekniken utgår ifrån är ungefär 20 000 gånger tunnare än ett mänskligt hårstrå. Youngblood har byggt vidare på dessa polymerer för att skapa en ny familj av lättanvända polymerer som enkelt kan appliceras på olika ytor.
Beläggningen har ett bottenskikt av polyetylenglykol, som drar till sig vatten och ett övre skikt av en teflon-liknande molekyl som förhindrar passage av olja. Resultatet är en yta med en tunn vattenfilm som stöter bort olja, framgår det av rapporten för American Chemical Society.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063