23948sdkhjf

Konsten att bevara gammal plast

I samlingarna hos landets museer finns idag en mängd plastföremål som sakta håller på att brytas ner. Nu kommer dock Riksantikvarieämbetet med riktlinjer för hur känsliga plastföremål ska förvaras och om möjligt konserveras.
När plast introducerades som material för masstillverkade moderna bruksföremål fanns samtidigt föreställningen om ”slit och släng”, varför det finns bristfällig kunskap om hur man bevarar plastprodukterna på lång sikt. Idag finns i museernas samlingar en mängd plastföremål som bevaras som kultobjekt och behovet av kunskap är stort om hur plastföremål bäst kan tas omhand för att förhindra nedbrytningsprocesser, eller åtminstone fördröja förloppen.
I en ny FoU-rapport från Riksantikvarieämbetet presenterar Anders Nord och Kate Tronner hur olika plastföremål kan bevaras i museisamlingarna. Den ökade kunskapen kan också vara av stort intresse för alla som vill ta hand om, använda och bevara moderna föremål av plast. Författarna är kemister verksamma vid Riksantikvarieämbetet och projektet har genomförts i samarbete med konservatorer vid Nordiska museet, Nationalmuseum och Armémuseum, och i kontakt med externa polymerinstitutioner. Arbetet har varit utpräglat tvärvetenskapligt och inriktat mot tillämpad forskning och kunskapsutveckling.
FoU-projektet ”Morgondagens kulturobjekt” bidrar med rapporten till fördjupad och utvecklad kunskap om olika plasters nedbrytningsprocesser och ger riktlinjer för hur känsliga plastföremål ska förvaras och om möjligt konserveras. En stor mängd föremål har analyserats genom att projektgruppen inventerat flera stora museisamlingar och analyserat 656 plastföremål.

Boken kan beställas från Riksantikvarieämbetet: www.raa.se/bokhandel
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14