23948sdkhjf

Plasmabeläggning utmanar PET

Med hjälp av plasmabeläggning kan plaster som PP och PLA i framtiden ersätta PET för öl och läskedrycker. Det tror i alla fall det högt aktade plastinstitutet IKV i Aachen, som utvecklat barriärteknik som matchar PET.
IKV, Institut für Kunststoffverarbeitung, har tillsammans med bl a Coca-Cola utvecklat teknik att belägga halvlitersflaskor av polypropen och polylaktid (stärkelsebaserad plast) med ett plasmaskikt av kisel. Det supertunna skiktet ökar barriäregenskaperna på de annars mycket genomsläppliga plasterna med faktor 12 för PP och 4 för PLA. Det betyder att man för dessa material når samma barriär som för konventionella monoskikts PET-flaskor, d v s fullt tillräckligt för läskedrycker och i vissa fall öl.
Enligt IKV ligger hemligheten i förbehandlingen av de olika materialen, eftersom det är av yttersta vikt att plasmaskiktet fäster på plasten. IKV har länge arbetat med plasmabeläggning, men inom helt andra områden, och det är dessa erfarenheter som nu kommer till nytta. En viktig faktor är också att flaskorna har rätt geometri så att det inte uppstår ytor utan beläggning.
Forskningen kommer nu att fortsätta men redan nu konstaterar institutet i Aachen att det är fullt möjligt att ersätta PET med PP eller PLA i vissa applikationer. Utmaningen ligger närmast i att utveckla snabba och kostnadseffektiva beläggningssystem för massproduktion.
Fördelarna med plasmabeläggning på PP och PLA är dels kostnadsreduktion, i fallet med PP, dels miljöeffekter, i fallet med PLA. Det sistnämnda materialet produceras ju från förnyelsebara råvaror och är dessutom biologiskt nedbrytbart, något som inte påverkas av det tunna plasmaskiktet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062