23948sdkhjf

Plast dominerar på Drinktec

I mitten av september är det dags för alla nyhetstörstande i dryckesindustrin att få sitt lystmäte. Då öppnar nämligen mässan Drinktec i München. För första gången är plastförpackningar marknadsledande för läskdrycker med en tredjedel av världsmarknaden.
Drinktec är en av de riktigt stora tyska mässorna som samlar publik från hela världen. 1 500 utställare från 70 olika länder lockar under sex dagar omkring 70 000 besökare från över 160 länder. Mässan arrangeras bara vart fjärde år och på fyra år hinner det hända en hel del i en bransch med både snabbrörliga och trendkänsliga produkter.
Nu finns förstås andra mässor på området men kraftsamlingen från branschen är enorm på Drinktec och den som besöker mässan kan vara säker på att upptäcka en hel del nyheter. På mässan finns representanter för alla materialslag; glas, plast aluminium, stålplåt, glas och kartong. Här finns också alla större systemleverantörer för fyllning och förpackning, samt en mängd maskintillverkare och teknikleverantörer.
I floden av pressmeddelanden som alltid föregår en sådan här jättemässa slås bl a fast att plastförpackningar nu för första gången är större än alla andra typer av förpackningar för läskedrycker. Med en tredjedel av världsmarknaden har plast nu tagit sig förbi glas som den mest populära förpackningen med burkar långt efter sig.
Mycket på Drinktec kretsar också kring plastförpackningar och i synnerhet den dominerande plasten för kolsyrade drycker, PET. En av hallarna, Hall B3, är helt och hållet dedikerad PET-förpackningar, den s k PETpoint med 11 000 kvadratmeter av utställare.
Den stor efterfrågan på PET har lockat fram alternativa plaster, varav alla kan beskådas på Drinktec; PEN, PP och PS, alla med för- respektive nackdelar när gäller exempelvis körbarhet, transparents, pris och barriärförmåga. Självklart kommer också fokus att riktas mot de nya intressanta biologiska förpackningsplasterna; PLA, PHA och PHB. PLA Bottle Conference hålls f ö på Holiday Inn i närheten den 14-15 september.
Självklart handlar Drinktec i München också mycket om öl. Fattas bara annat i Bayerns huvudstad! Öldrickandet i väst minskar men ökar i Kina, Ryssland, Mexiko, Brasilien och några andra länder. I Tyskland är det standardölsorterna som minskar, vilka har störst volym, medan nishöl som veteöl och alkoholfri öl ökar. Alla typer av förpackningar för öl; från burkar, flaskor, backar, tunnor, kartongsvep till bärhandtag kan ses på Drinktec. Och naturligtvis fyllningsutrustning och kapsylering.
På burksidan händer mycket spännande i form av taktila ytskikt. Nämns görs också den återförslutbara burken. Även vinproducenter och andra fyllare kan se de senaste trenderna inom bag-in–box. Drinktec pågår den 14-19 september.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062