23948sdkhjf

Ny norsk plastkasse mer skonsam mot miljön

Norska Norfolier har utvecklat en bärkasse som i huvudsak består av plast återvunnen från hushållsavfall. I den nya bärkassen är förbrukningen av ny plast reducerad med 60 procent, vilket innebär kraftigt minskad energiförbrukning och koldioxidutsläpp.
Enligt Norfolier är miljöeffekten med att använda återvunnen plast stor. Återvunnen plast kräver nämligen 80 procent mindre energi jämfört med ny plast och koldioxidutsläppet uppges vara 90 procent lägre.
Green Tec, som bärkassen döpts till, produceras av återvunnen plast från hushållsavfall. Återvinningen görs av Folldal Gjenvinning.
Enligt Norfolier är detta den första bärkassen på marknaden med en hög andel – över 50 procent – återvunnen plast som klarar att behålla samma funktion och utseende som dagens plastkassar.
– För en kort tid sedan slog Statens föroreningsinspektion i Norge fast att plastkassar faktiskt är mer miljövänliga än bärkassar av papper. Vi har klarat att nå målet att skapa en produkt som uppfyller de tre R:en, reduce, reuse, and recycle, säger Torgeir Askvig, som är marknadsdirektör för Norfolier.
Enligt Askvig reduceras förbrukningen av ny plast med över 60 procent eftersom bärkassarna kan produceras i tunnare folie än vanliga kassar. Materialet som används är nämligen starkare och gör att kassens bärkraft på 12 kilo bibehålls.
Bärkassen ska också vara så stark att den kan återanvändas flera gånger, till exempel till sopor, kläder, flaskor och tidningar.
Den återvunna plast som används i Green Tec är tillverkad av använda plastförpackningar som är insamlade via insamlingssystem etablerade av Grønt Punkt. Klimatberäkningar
visar att framställning av ett ton återvunnen plast från Folldal ger utsläpp på 407 kg koldioxid, medan framställning av ett ton jungfrulig polyeten innebär utsläpp på 5 280 kg koldioxid.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078