23948sdkhjf

Pengar till kompositforskning i Skövde

Högskolan i Skövde får miljoner till forskning om kompositmaterial. Två projekt får drygt två miljoner kronor i forskningsmedel. Pengarna ska användas för att studera och utveckla kompositmaterials hållfasthet.
Forskningsprojekten FiKom och Effekt – båda vid Högskolan i Skövde – får drygt två miljoner kronor av Nationella flygtekniska forskningsprogrammet för att studera olika aspekter av kompositmaterials hållfasthet. Båda projekten leds av Ulf Stigh som är professor i materialmekanik vid Högskolan.
Båda projekten handlar om att bättre kunna förutsäga styrkan för kolfiberkompositer. Dessa material har mycket hög hållfasthet i förhållande till sin vikt. De används därför alltmer för krävande tillämpningar, t ex inom flygindustrin.
Projektet FiKom får en miljon kronor under tre år. I projektet ska metoder utvecklats för att mäta och karakterisera styrkan för kompositer belastade i fiberriktningen. Detta är den normala belastningsriktningen och här är styrkan hög. Projektet genomförs i samarbete med Volvo Aero.
Trenden går mot att även stora och kraftigare konstruktioner tillverkas av komposit. Detta skapar dock problem som inte kan hanteras med traditionella metoder. Detta problem ska studeras inom ramen för projektet Effekt. Projektet får drygt en miljon kronor under tre år och genomförs i samarbete med Saab Aerostructures, totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, och Swerea Sicomp.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.422