23948sdkhjf

”Begränsa exporten av plastavfall till Kina”

Den europiska återvinningsindustrin vill att EU ska införa begränsningar för export av plastavfall till Kina. Kina-exporten är ett hot mot plaståtervinningen i Europa, menar European Plastics Recyclers.
Enligt European Plastics Recyclers (EuPR) har den kinesiska regeringen lättat på importrestriktionerna av plastavfall. Om inte EU begränsar exporten av plastavfall från Europa kommer det att hota det europiska plaståtervinningssystemet, menar man.
Enligt EuPR har exporten av plastavfall från Europa ökat med 250 procent mellan 2000 och 2008 och är idag uppe i 2,27 miljoner ton per år. Bara första kvartalet i år ökade exporten av plastavfall med 33 procent, enligt organisationen. 87 procent av plastavfallsexporten går till Kina eller Hong Kong.
Sammanlagt återvinns omkring fem miljoner ton plastavfall årligen i Europa.
I ett svar från Kina hävdar återvinningskommittén inom det kinesiska plastindustriförbundet att européerna är dåligt pålästa. I och med den ekonomiska krisen har plaståtervinningen i Kina minskat med 30 procent och många av de mindre återvinningsföretagen tvingas nu slå igen, hävdar man.
EuPR pekar också på att mycket av återvinningen i Kina sker under mycket dåliga arbetsförhållanden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.048