23948sdkhjf

Nedbrytbar klibbfilm snart här

Italienska Novamont håller på att utveckla en nedbrytbar klibbfilm för livsmedelsbruk. – Det är märkligt att det inte redan finns på marknaden, säger Stefan Hansson, enhetschef för plaster hos den svenske distributören IMCD.
Det italienska företaget Novamont har tagit itu med den klibbfilm vi använder för att skydda livsmedel, den som i dagligt tal kallas gladpack. Företaget utvecklar nu en variant som ska gå att kompostera tillsammans med maten som i många fall gjort plastfolien för smutsig för vanlig plaståtervinning, rapporterar Processnet.se.
– Vi har fått väldigt intressanta resultat och räknar med att ha en kommersiell produkt framme om sex månader eller ett år, berättar Stefano Facco som är affärsutvecklare hos Novamont.
Råvaran till bioplasten, som går att kompostera, är vegetabilisk olja. Anledningen till att den nedbrytbara gladpacken inte redan finns, är att Novamont helt enkelt inte hunnit utveckla den klart än.
Det finns nämligen också många andra intressanta användningsområden för bioplast producerad av råvaror som solrosolja och stärkelse. Företaget producerar bland annat komposterbara plastpåsar som används för att hantera organiskt avfall, från storkök och restauranger. Den stressade kocken kan slänga resterna på ett klimatsmart sätt utan klet och klägg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063