23948sdkhjf

Toyota först med formsprutad växtbaserad plast

Den nya Toyota Prius-generationen, som börjar säljas i Sverige i augusti, blir den första bilen där Toyota använder den, enligt egen utsago, första formsprutade plast som helt utvunnits ur växter. Den växtbaserade plasten kommer även att återfinnas i framtida bilmodeller.
Växtbaserad plast, eller bioplast, i form av både skumplast och formsprutade komponenter används på en rad ställen i den nya Prius-modellen, bland annat som slitskydd, golvisolering och sätesdynor.
Plasten kallas av Toyota för Super Olefin Polymer och den uppges ha bättre återvinningsbarhet än något av de konventionella plastkompositmaterialen som finns i bruk. Användning av koldioxidneutrala plastmaterial minskar också de totala CO2-utsläppen under bilens livscykel, hävdar Toyota.
Det finns två typer av bioplast: Dels sådan som tillverkas uteslutande av växtbaserade råvaror, dels sådan som framställs av både växter och olja. Bioplast avger omkring 20 procent mindre CO2 under en produkts livscykel, eftersom det mesta av den koldioxid som avges vid återvinningen ursprungligen togs upp i fotosyntesen när plantorna växte, menar Toyota.
Enligt ett EU-direktiv ska 95 procent av nya bilar kunna återvinnas år 2015. I nya Toyota Prius är 95 procent möjligt att återvinna redan nu, sex år innan det kommande EU-kravet träder i kraft. Dessutom säger sig Toyota ha utvecklat en nästintill utsläppsfri process, som säkerställer att 95 procent av komponenterna i bilens hybridbatteri kan tillvaratas för återanvändning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094