Mot bättre tider – med mörk baksida
Den konjunkturvändning som industrins underleverantörer nu befinner sig i är en ljusning med en mörkare baksida. Samtidigt som vart tredje företag spår en ökad orderingång för inneliggande kvartal är det fortsatt dålig lönsamhet och lågt kapacitetsutnyttjande.
– Även om vi är nära en konjunkturvändning är läget som svårast just nu för många underleverantörer. En sommar med låg produktionsnivå och därmed låg fakturering gör att många har akut likviditetsbrist, säger SINF:s VD Anders Ekdahl.
– Låga ordervolymer och en lönsamhet som fortsätter att falla gör de närmaste veckorna mycket oroliga. Nu behövs undsättningslånen som staten utlovade i december 2008 mer än någonsin. Paradoxalt nog fungerar stödet inte i praktiken.
Att bankerna fått kapitaltillskott och förbättrade kreditvillkor är inget som märkts hos underleverantörerna, snarare är villkoren tuffare än tidigare, konstaterar SINF i sin rapport.
– Lägg till att stora delar av branschen beviljat Saab Automobile ackord med 75 procent, samtidigt som företaget nu passerat rekonstruktionen och är tillbaka vid minst 60 dagars betalningstider säger Anders Ekdahl.
I underleverantörsbarometern finns dock flera positiva signaler. 22 procent av företagen anger en omsättningsökning jämfört med 19 procent föregående kvartal. Andelen företag som svarat att de har en ökad eller oförändrad orderingång är 63 procent jämfört med 50 procent i förra mätningen. Andelen underleverantörer som har ett kapacitetsutnyttjande på mer än 70 procent har ökat från 54 till 56 procent.
Svensk Industriförening med drygt 1 300 medlemsföretag mäter i sin underleverantörsbarometer stämningen bland de mindre och medelstora företag som är underleverantörer till svenska storföretag. Undersökningen som görs kvartalsvis är gjord under juli och är riktad till ca 550 medlemsföretag.
Bland de företag som svarat finns de flesta i plast- och elektronikindustrin samt inom den mekaniska industrin och form- och pressverktygsindustrin.