23948sdkhjf

Valmet tar över tillverkningen av Think

Tillverkningen av den norska elbilen av plast, Think, flyttas sannolikt till Valmets bilfabrik i Nystad i sydvästra Finland. Det innebär att Trollhättan missar chansen att ta över tillverkningen.
Ett intentionsavtal har ingåtts med det norska bolaget Think Global och tillverkningen ska inledas redan i år, enligt Valmet Automotives moderbolag Metso, rapporterar TT och Mentoronline.se.
Därmed missar Sverige och Trollhättan den norska elbilen. Teknikparken Innovatum i Trollhättan har för avsikt att bygga upp ett utvecklingscentrum för elbilar i Trollhättan och har närt förhoppningen att få bygga Think.
Det norska elbilsföretaget Think Global har länge gått på slak lina men har nu räddats undan konkurs. Bolaget har lyckats vaska fram runt 250 miljoner norska kronor (drygt 293 miljoner svenska) som räcker både till skulder och till fortsatt drift, enligt norska Romerikes Blad.
Nästan alla fordringsägare har gått med på att skriva av hälften av skulderna enligt tidningen. Flera investerare fortsätter att satsa i bolaget. Valmet kommer att delta i det norska bolagets nyemission med en mindre summa men blir då delägare i Think Global, uppger den finländska nyhetsbyrån FNB.
I och med att tillverkningen flyttas förlorar runt 85 personer jobben i Norge. Men huvudkontor med ledning och försäljning samt utveckling blir kvar i Norge.
Valmet, som tidigare byggde Saab 900 Cabriolet, kommer 2012 att förlora tillverkningen av två Porsche-modeller. Nu satsar man på att bygga nya generationens fordon, Fisker Karma, Garia och Think.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078