23948sdkhjf

Ny typ av biopolymer ska testas

Världens största producent av biopolymerer, Nature Works, slår sig nu samman med utvecklingsbolaget Avantium för att testa och utvärdera en helt ny typ av förnyelsebara biopolymerer som inte är framställda av livsmedel.
Det är Avantium som har utvecklat den nya typen av biopolymerer som är baserade på furaner, d v s molekyler vars grundläggande enhet är en aromatisk ring bestående av en syre och fyra kolatomer. Råvaran är olika typer av biomassor.
Förutom att den här biopolymeren inte konkurrerar med livsmedel, går det att framställa plaster med tekniskt avancerade egenskaper. Dessutom har framställningstekniken hög effektivitet.
Tillsammans ska Nature Works och Avantium nu testa och utvärdera de nya biopolymererna inom en rad områden. De polymerer som Nature Works idag producerar används i första hand för förpackningar och engångsprodukter. Avantiums biopolymerer är däremot i första hand tänkta för mer bestående produkter, som hemelektronik, fordonskomponenter, fibrer och andra mer tekniska applikationer.
Enligt Nature Works och Avantium kommer de första testerna att ta omkring ett år att slutföra. Faller de väl ut väntar en marknadsintroduktion. Den ligger dock ”flera år” bort, enligt ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062