23948sdkhjf

Högteknologisk himmel över Wimbledon

Nyheten vid årets Wimbledon är att den nästan nittio år gamla tennisarenan kan täckas av ett enormt utdragbart plasttak om det blir regn. Tyget släpper igenom nästan hälften av solljuset, vilket ger både ett naturligt spelljus på arenan och en vacker glans på in- och utsidan. Så inställda tennismatcher på grund av regn är nu ett minne blott.
Bakom lösningen står WL Gore & Associates som tillsammans med den brittiska arkitektfirman Populous och byggmästaren Galliford Try tagit fram detta spektakulära regnskydd som ger ett helt naturligt ljus för spelarna.
Tio fackverksstolar i stål, som tillsammans spänner över en längd på 77 meter, flyttas elektroniskt 16 meter ovanför gräset. På bara tio minuter dras dessa ihop från båda sidorna och spänner upp det speciella Gore-tyget, som är en halv millimeter tjockt och extremt lätt.
Tyget är tillverkat av ett tunt PTFE-garn som vävts till ett halvgenomskinligt tyg som belagts med ett tunt fluorplastskikt. Tyget är helt vattentätt, extremt UV-beständigt och kan HF-svetsas istället för att sys. En av de stora finesserna är att tyget är smutsavvisande, så lite regn då och då räcker för att hålla arenans 5200 kvadratmeter tyg rent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079