23948sdkhjf

Ny känslig mätteknik för plast

Forskare på Chalmers har utvecklat en ny mätteknik för att utnyttja optiska resonanser hos nanopartiklar. Tekniken öppnar nya mät- och sensormöjligheter och kan bl a användas för att känna av processer i plaster.
Det är forskare från Kemisk fysik på Chalmers som kommit fram till att plasmonresonansen i nanopartiklar kan användas som en ytterst känslig mätteknik för att studera och känna av processer även i nanomaterial och tunna skikt som inte har egna plasmonsresonanser, till exempel isolatorer, halvledare och plaster.
Plasmoner är svängningar hos nanopartiklar med speciella optiska egenskaper. När resonans uppstår, svänger elektronerna i takt med ljusets frekvens, det vill säga ljusets färg. Partiklarna fångar in ljuset som små antenner. Resonansens frekvens påverkas av resonanspartiklarnas närmaste omgivning, och partiklarna fungerar därför som ett slags nanokänselspröt för sin närmaste omgivning.
De nya resultaten öppnar vägen för både ny mätteknik och utveckling av helt nya, hyperkänsliga sensorer. Tillsammans med Chalmers Entreprenörskola undersöks i projektet Clean Sense möjligheterna till kommersialisering av resultaten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.33