23948sdkhjf

Swerea Sicomp utvecklar elbilsbatteri i kompositmaterial

Swerea Sicomp ska utveckla en ny typ av batterier till elbilar. Batterierna är ”inbyggda” i kompositmaterial och kan t ex fungera som golv i en bil.
Det är professor Leif Asp på Swerea Sicomp AB som har beviljats finansiering från Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF) för utveckling av en ny typ av batterier till elfordon.
Målet i forskningsprojektet är att utveckla s k multifunktionella strukturella polymera kompositmaterial, som samtidigt kan bära mekanisk last och lagra elektrisk energi.
– Sådana material kan radikalt öka möjligheten för svensk fordonsindustri att konstruera framtida lätta, energisnåla eldrivna fordon, säger Professor Leif Asp vid Swerea Sicomp som leder forskningsarbetet.
– Vi tror att denna typ av batteri kan byggas in som en del i fordonet, exempelvis i golvstrukturen.
Satsningen som är på tre år sker med finansiering från SSF:s rambidrag inom materialforskning.
Projektbudgeten är på 13,4 miljoner kr. Projektet sker i samarbete med Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och Luleå tekniska universitet. Totalt har SSF delat ut 225 miljoner kronor i form av 13 rambidrag inom två delområden; funktionella skikt och lätta material.
– Finansieringen från SFF är mycket viktig för vår satsning på fordonsindustrin och kompletterar Swereas lättviktsplattform att hitta optimala lättviktsstrukturer, säger Hans Hansson, som är VD för Swerea Sicomp.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.075