23948sdkhjf

Gummiarbetare utsätts för cancerframkallande ämne

Forskare vid Arbets- och miljömedicin i Lund kräver att det ska införas gränsvärde för nitrosaminer i Sverige. En studie visar nämligen att anställda inom gummiindustrin utsätts för höga halter av det cancerframkallande ämnet.
Forskarna vid Arbets- och miljömedicin i Lund (AMM) har undersökt de anställda vid åtta olika gummiföretag. Studien visar att gummiarbetarna utsätts för höga halter av cancerframkallande nitrosaminer. Enligt studien finns det också en ökad risk för de anställda att drabbas av ögonbesvär, näsblod och huvudvärk.
Nitrosaminer är en grupp ämnen som bl a finns i en del livsmedel och tobak. I djurförsök har nitrosaminer också visat sig ha cancerframkallande effekter. Störst halter av dessa ämnen finns dock inom gummiindustrin, där nitrosaminerna bildas vid vulkanisering av gummit. Tidigare studier visar också att det finns ett samband mellan nitrosaminer och ökad risk för cancer hos gummiarbetare.
Forskarna vid AMM menar nu att man måste få ner halterna av nitrosaminer rejält för att minska cancerrisken. I Sverige finns det ännu inga gränsvärden för ämnet, något som forskarna nu kräver. I Tyskland har ett gränsvärde införts. Enligt studien vid AMM exponeras svenska gummiarbetare för halter som överstiger det tyska gränsvärdet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064