23948sdkhjf

Självläkande gummi i produktion

Arkema kommer att starta produktion i industriell skala av det självläkande gummi som för första gången presenterades för drygt ett år sedan. Gummit, som bygger på s k supramolekylär kemi, kan laga sig självt (se bildserien).
Det var i februari förra året som Arkema inledde ett samarbete med Ecole Supérieure de Physique et Chimie Industrielles (ESPCI) i Paris och dess materiallaboratorium Matière Molle et Chimie, som utvecklat ett självläkande gummi. Tanken var att Arkema skulle se om det var möjligt att producera det revolutionerande gummit i industriell skala.
Det är nu klart att produktionen av material baserade på supramolekylär kemi verkligen ska starta. Under namnet Reverlink ska en hel serie material och additiver tas fram, varav det självläkande gummit blir den första kommersiella produkten.
En produktionsanläggning i pilotskala har byggts i anslutning till Arkemas Feuchy-anläggning och den kommer att inledningsvis få en kapacitet på 100 ton per år.
De supramolekylära material som Arkema ska producera tillverkas i huvudsak av fettsyror från vegetabilisk olja. Materialen har reversibla intermolekylära bindningar, till skillnad från konventionella oljebaserade polymera material, som har irreversibla permanenta bindningar.
De reversibla egenskaperna gör det möjligt att skapa ett självläkande material, i detta första fall en elastomer. Sprickor eller brott i materialet lagas helt enkelt genom att brottytorna pressas lätt mot varandra. Gummit återfår ”nästan” sin ursprungliga styrka utan att det behövs lim eller värme.
Intresset för det nya materialet är mycket stort, konstaterar Arkema i ett pressmeddelande. Över 30 samarbetsavtal har redan tecknats och det är mest en fråga hur snabbt man ska få fram material för vidare utveckling till nya produkter. Bland tänkbara applikationer finns transportbanor, tätningar, industrihandskar och antikorrosionsbeläggningar för metall.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109