23948sdkhjf

Ekologisk stol av förnybar cellulosa

Skogskoncernen Södra har tagit fram en barnstol av en specialpappersmassa med tillsats av den biologiskt nedbrytbara plasten polymjölksyra. Materialet fungerar även för tillverkning av finare förpackningar och etiketter, och går alldeles utmärkt att köra i en vanlig pappersmaskin.
Stolen, som fått namnet Parupu – massa på japanska, hade världspremiär vid möbelmässan i Milano i slutet av april. Den tål vatten, är återvinningsbar har ett utseende och en känsla som vanligt papper.
Stolen som Södra utvecklat tillsammans med design- och arkitektföretaget Claesson Koivisto Rune är resultatet av flera års forsknings- och utvecklingsarbete. Målet har varit att göra något som känns som papper men med en hållfasthet som man normalt förknippar med material som stål, trä eller plast.
Materialet är en specialpappersmassa från Södra Cell med inslag av den biologiskt nedbrytbar plasten PLA, baserad på majsstärkelse och rörsocker. Materialet, som fått namnet Durapulp, kan pressas och skulle kunna ersätta plast i flera sammanhang. Det ser ut och känns som papper när man tar på det. Dock är ett par millimeters tjocklek tillräckligt för att bära en människas tyngd. Dessutom kan det vistas utomhus under flera år utan att gå sönder.
-Materialet består till 100 procent av förnybar cellulosa, det passar också för tillverkning av finare förpackningar och etiketter, och går alldeles utmärkt att köra i en vanlig pappersmaskin. Vår förhoppning är att stolen ska väcka intresse och tankar hos våra befintliga kunder men också öppna upp för en dialog med nya kundgrupper och nya marknader, säger Södras tekniska direktör och FoU-chef, Karin Emilsson.


Stolen är designad för barn. Den tål vatten och har en känsla av vanligt papper. Dessutom är den återvinningsbar, ekologisk. Men framförallt är den färgglad och lekvänlig.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078