23948sdkhjf

Nytt projekt kring återvinning av konstruktionsplast

Med målet att sluta plastkretsloppet och öka användningen av återvunnen plast genom att arbeta med hela kedjan av intressenter, från konstruktörer till återvinnare och åter till konstruktörerna, har IVL och KTH fått medel från Formas.
Pengarna ska gå till ett projekt om återvinning av konstruktionsplast från främst bilar och elektronik. Plast som har haft svårt att hitta till återvinningsvärlden där den skulle kunna erbjudas till försäljning och så småningom användas till nya produkter.
Samtidigt har konstruktionsplasten goda långtidsegenskaper eftersom den är relativt stabil mot nedbrytning och borde alltså ha mycket stora möjligheter att på nytt ingå som komponent i exempelvis nya elektronikprodukter eller nya bilar.
Det nya projektet, som drivs inom ramen för IVL-KTH-samarbetet Centrum för hållbar utveckling, CHU, syftar till att sluta plastkretsloppet genom att identifiera hindren som gör att konstruktionsplasten stannar på återvinningsanläggningarna i stället för vara råvara i nya produkter.
Genom att föreslå relevanta tester ska projektet kunna ge konstruktionsplasterna ett värde genom att de får en kvalitetsstämpel, en kvalitetsstämpel som gör att den återvunna varan ska kunna jämföras med ny råvara.
Projektet kommer att arbeta med ett ekoeffektivitetsperspektiv så att en optimering av hela återvinningsprocessen ska kunna göras. I projektet deltar forskare från KTH och IVL liksom en rad industripartners som företräder bland annat fordonsindustrin, plastindustrin och återvinningsbranschen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078