23948sdkhjf

Underleverantörer tror på snar vändning

Drygt 80 procent av industrins underleverantörer, som huvudsakligen har sina kunder inom exportindustrin, till exempel fordons-, verkstads-, och telekomindustrin, spår en vändning av konjunkturen inom det närmaste halvåret.
Siffrorna kommer från Svensk Industriförenings underleverantörs-barometer för kvartal 1, 2009. Anders Ekdahl, vd för Svensk Industriförening, kommenterar optimismen med att konstatera att det är intressant att fyra av fem underleverantörer upplever att det har vänt eller att det vänder inom 6 månader.
Enligt Ekdahl har dessutom vart fjärde företag problem med att få tag på utbildad arbetskraft. Men han menat att det fortfarande behövs konkreta efterfrågestimulanser och investeringsbesked från regeringen.
I detalj ser siffrorna ut så att hälften av företagen förväntar sig fortsatt minskning av orderingången under innevarande kvartal, medan 45 procent av underleverantörerna till industrin upplever sig ha nått botten av konjunkturen eller till och med att bottennoteringen passerats. Såväl omsättning som lönsamhet fortsätter att falla för mer än hälften av företagen.
I undersökningen har underleverantörerna fått ange hur mycket av produktionskapaciteten som utnyttjas idag. Drygt hälften av företagen anger att de utnyttjar mer än 70 procent av produktionskapaciteten.
Svensk Industriförening med drygt 1 300 medlemsföretag mäter i sin underleverantörsbarometer stämningen bland de mindre och medelstora företagen som är underleverantörer till svenska storföretag. Undersökningen som görs kvartalsvis är gjord under april och är riktad till cirka 550 medlemsföretag. Bland de företag som svarat finns de flesta i elektronik- och plastindustrin samt inom den mekaniska industrin och form- och pressverktygsindustrin.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078