23948sdkhjf

Ljus i Utechs gångar trots dystra prognoser

Knappt hade dörrarna öppnats till årets stora polyuretanmässa Utech Europe, förrän golvytan fylldes av entusiastiska polyuretangubbar från jordens alla hörn. För trots att den ekonimiska tsunamin slagit till även mot PU-industrin, finns hopp om tillväxt inom vissa polyuretansegment.
Sedan årets början har polyuretannäringen haft svårighet att förutse framtiden ur ett kortsiktigt perspektiv, i vart fall med positiva ögon. Att sötebrödsdagarna är slut är ett faktum som alla tycks ha insett.
Efterfrågan på TDI har och kommer att minska i Europa och Nordamerika, och förutspås en negativ utveckling på kort sikt. Den asiatiska och Östeuropeiska marknaden kommer att påverkas även den. Sker någon tillväxt alls på TDI kommer den att ske i utvecklingsländer som Afrika, Indien och Mellanöstern.
Efterfrågan på MDI förväntas också minska, dock skönjer företrädare för PU-industrin en ökning för isocyanaten inom isolationsmarknaden. Ympade polyoler och aromatiska polyoler förväntas om möjligt inte att växa fram till 2012 men heller inte minska i volym.
Trots dystra framtidsrapporter finns det ändå ljusglimtar även på polyuretanhimlen. Isolering är ett område som många tror kommer att öka, inte bara i Västeuropa utan även i Nordamerika. Marknaden för gjutpolyuretaner och styva skum ser man också på med stor optimism. Flera utställare samt besökare som vi samtalade med på mässgolvet gav uttryck för just den teorin.
Besökare som turistat mässan tidigare år noterade att antalet besökare var färre än tidigare år. Arrangören var ändå nöjd. Efter mässans avslut summerades knappt 2850 besökare från totalt 86 olika länder. Som en spegelbild av lågkonjunkturen lär montrarna ha varit något mer sparsmakade än sist, men det fanns undantag i form av Huntsman Polyurethanes, Bayer MaterialScience, Dow Polyurethanes och japanska Wanhua Yantai som imponerade med stora och påkostade plattformar. En besvikelse som flera av besökarna dock gav uttryck för var avhoppet från Elastogran GmbH som trots allt tillhör en av de ledande materialleverantörerna på den globala marknaden. De var dock inte ensamma om att hoppa av i sista stund. Drygt 10 procent av de föranmälda utställarna lär ha gjort detsamma.
Bland de totalt 140 utställande företagen fanns svenska Perstorp AB, norska Laader Berg och Hyma A/S från Danmark.
-Perstorp har som mål att bli en stor aktör inom PUR genom egen produktutveckling och förvärv, ett budskap som vi fick ut på mässan, säger Bo Häggman från Perstorp AB.
-Visst råder lågkonjunktur, men vi har faktiskt fler projekt som ligger närmare i tiden i år än när mässan anordnades för tre år sedan. Det här var jättebra, säger Ove-André Strand Larsen från Laader Berg.

Text: Malin Folkesson

Trycket var stort i gångarna och någon lågkonjunktur märktes alls inte.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078