23948sdkhjf

Rekordresultat i kristider

Mitt i den värsta finanskrisen levererar plast- och kemijätten Bayer sitt bästa resultat någonsin. – Det visar att vår strategi håller även i svåra tider, säger koncernchefen Werner Wenning, som samtidigt tvingas konstatera att framtidsutsikterna för plastverksamheten är dystra.
Mycket överraskande levererade Bayer på tisdagen ett resultat som överträffade de flesta förväntningar. Omsättningen ökade med 1,6 procent till nära 33 miljarder euro och vinsten ökade med 2,3 procent till 6,9 miljarder euro.
Hade inte Bayer haft sin polymerverksamhet hade dock siffrorna varit ännu bättre. Det är nämligen divisionerna health care och crop science som tjänat pengar under 2008. Bara läkemedlen redovisar en vinst på 4,15 miljarder euro (omsättning 15,4 miljarder euro) och lantbrukskemikalierna hade ett rekordår med en omsättning på 6,38 miljarder euro och en vinst på 1,6 miljarder euro.
Koncernens tredje ben, Bayer Material Science (BMS), började visserligen året bra men drabbades hårt av finans- och industrikrisen under fjärde kvartalet. Då föll efterfrågan globalt med nära 30 procent, vilket ledde till att plastdivisionen backade med 6,7 procent för hela året till en omsättning på drygt 9,7 miljarder euro. Samtidigt föll vinsten med 32,3 procent till drygt 1 miljard euro.
– Vi har aldrig varit med om något liknande tidigare, konstaterade också Werner Wenning när har presenterade koncernens bokslut.
Mest backade polykarbonatverksamheten 2008 med 14,2 procent medan PUR-verksamheten stannade på en tillbakagång på 3,6 procent. Förutom att efterfrågan minskade som en följd av finanskrisen, har BMS också brottats med höga priser på råvaror. Enligt Bayer har det kostat omkring 0,5 miljard euro i vinst.
Enligt Werner Wenning lär också 2009 bli ett dystert år för plastverksamheten.
– Vi kan bara ta ett kvartal i taget men det är helt klart att första kvartalet i år är ännu sämre än fjärde kvartalet förra året.
På en direkt fråga konstaterade Wenning att kapacitetsutnyttjandet inom BMS just nu är mycket lågt. Produktionen av polykarbonat går på halvfart, bara 50 procent av produktionskapaciteten utnyttjas, och produktionen av PUR-råvaror (MDI och TDI) utnyttjas bara till 70 procent.
Trots det dystra läget står dock Bayer fast vid sina investeringsplaner även på plastsidan. Inga stora investeringar ställs in eller skjuts på framtiden, som hos många andra plastproducenter.
– Vi har den kanske bästa polymerverksamheten i världen och vi agerar långsiktigt. Jag är övertygad om att kapacitetsbehovet sjunker i år men att det finns en stor tillväxtpotential för BMS efter krisen.

Bayers koncernchef Werner Wenning och ekonomichefen Klaus Kühn kan se tillbaka på det bästa året i Bayers historia.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062