23948sdkhjf

Solsimulering minskar emissioner

För att kontrollera halterna av emissioner från inredningen i fordonen använder Volvo en solsimulator. I kombination med luktteamet testar man bland annat nya plastmaterial.
LÄS ÄVEN
» Allergiker ska känna sig tryggare i en Volvo
» Luktteam sållar bort illaluktande plast hos Volvo
Alla nya modeller hos Volvo kontrolleras med förutsättningen att de har parkerats i Medelhavssolen. Bilarna parkeras i en solsimulator på Statens Provningsanstalt. Med hjälp av stark belysning ökas temperaturen så att den inuti bilarna stiger till 65 grader.
Vid den temperaturen skulle inredningsmaterial normalt avge skadliga ämnen. Men Volvo Personvagnar har minskat de skadliga utsläppen från bilarnas inredning genom att använda allergivänliga textiler och noggrant utvalda material.
Det finns ingen allmänt vedertagen standard för luften i bilar, så Volvo Personvagnar har fastställt egna kvalitetskrav för luften inuti bilarna. De kraven används sedan för att utveckla Volvos nya modeller.
Patrik Libander är ansvarig för provning av inredningsmaterial på Volvo Personvagnar. Enligt honom godkänns inga inredningsmaterial för användning i bilarna förrän de klarat företagets tuffa tester.
Volvos standard har låga gränsvärden för mängden totala flyktiga organiska ämnen, eftersom höga halter i luften i bilarna skulle ge lukt och orsaka huvudvärk, illamående och yrsel, och skulle kunna utlösa astma. Halten av aldehyder begränsas, eftersom de, framför allt formaldehyd, kan orsaka både kontakt- och luftvägsallergier.
I analysen av luftproverna mäts utsläppen av totala flyktiga organiska ämnen och aldehyder för att kontrollera utsläppsnivåerna. Medlemmarna i Volvo Personvagnars "nästeam" sätter sig också i den soluppvärmda bilen för att utvärdera inredningens lukt enligt en fast skala.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078