23948sdkhjf

Fortsatt uppåt för centraleuropeisk plastindustri

Plastföretagen i Centraleuropa blir bara fler och fler. Enligt en ny rapport från Applied Market Information, AMI, har marknaderna i Polen och Tjeckien växt med sju procent om året.
AMI har tittat närmare på totalt 1 970 anläggningar, varav drygt tusen i Polen. De centraleuropeiska länderna har visat en stark tillväxt under de senaste fem åren, delvis på grund av EU-medlemskap och inflyttning av utländska företag.
Efter att Polen gick med i EU 2004 har efterfrågan på polymerer ökat med sju procent om året. Flest arbetar med formsprutning, cirka 52 procent, och den största volymen utgörs av filmextrudering.
Under förra året uppskattas landet ha använt 2,3 miljoner ton råvara. Man ligger långt före de andra länderna i regionen när det gäller konsumtion per capita, 61 kilo jämfört med 45 kilo. Men landet når ändå inte upp till Västeuropas 88 kilo per capita.
Även i Tjeckien och Slovakien har tillväxten varit god, med sju procent respektive nio procent. I reda siffror handlade det om 800 000 ton för tjeckerna under förra året, medan marknaden i Slovakien är ungefär hälften så stor.
Men ett orosmoln är att plastföretagen i Slovakien främst arbetar med detaljer till fordonsindustrin. Landet tillverkar enligt AMI flest bilar per invånare i hela världen. Övergången till euro i början av året spås ändå ha en positiv inverkan på utländska investerare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063