23948sdkhjf

Nya framsteg för solceller av plast

Solceller av plast kan bli ett billigare och energisnålare alternativ till traditionella solceller av kisel. Än så länge är effektiviteten för dålig för att tekniken ska bli kommersiellt gångbar, men forskare vid Göteborgs universitet gör framsteg.
Med hjälp av en mikroskopteknik, vars upplösning forskarna menar överträffar dagens mest avancerade mikroskop, blir det möjligt att studera plastcellens sammansättning på en miljondels millimeter. Biokemisten Sebastian Westenhoff vid Institutionen för kemi leder ett av forskningssamarbetena.
Tillsammans med kollegor i Cambridge har han nu utvecklat verktyget som han menar kan bli avgörande för plastsolcellens framtida användning. Att kunna studera plastcellen på nanoskalan är en nyckelparameter för att kunna göra solcellen mer effektiv, men fram tills nu har sådana studier inte varit tekniskt möjliga, säger Westenhoff i ett pressmeddelande.
Plastcellen består av två olika material, vilka är sammanblandade på nanonskalan. Ljusenergin som absorberas får därför olika egenskaper beroende på i vilket ämne den absorberas. Med sin studie, som publicerats i vetenskapliga tidskriften Physical Review Letters, har Westenhoff och hans kollegor gjort det möjligt att närstudera dessa olika egenskaper – en prestation som väcker hoppet om att plastsolceller snart ska kunna användas för storskalig, miljövänlig energiproduktion.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063