23948sdkhjf

Petra kammade hem årets Skapastipendium

Vid en ceremoni på Tekniska Mässan i Stockholm igår, utsågs Petra Wadström till årets Skapastipendiat 2008. Första priset på 400 000 kronor tilldelas hon för sin uppfinning Solvatten – en utrustning för rening av mikrobiologiskt förorenat vatten.
Reningsprincipen bygger på att vatten i två behållare värms upp till 55°C av solen. Behållarna, som är av plast, har en UV-genomsläpplig och en solabsorberande sida som värmer upp och cirkulerar vattnet. UV-strålningen minskar mikroorganismernas reproduktionsförmåga så att vattnet blir drickbart.
Utrustningen innefattar även en återställningsbar temperaturindikator för avläsning när vattnet är drickbart. Drickbart vatten erhålls normalt efter 3-5 timmars solexponering.
Mälarplast AB i Eskilstuna har arbetat med Petra under närmare två år. Tillsammans har de tagit fram en produktionsanpassad produkt med materialval som ger rätt egenskaper till lägsta kostnad.
-Just nu håller vi på att ta fram verktyg för att påbörja produktion av Solvatten. En första nollserie kommer att finnas tillgänglig runt årsskiftet, säger Mälarplast VD Peter Wall till Plastforum.

Årets Skapastipendiat heter Petra Wadström. Priset får hon för sin uppfinning Solljus – en plastbehållare som renar vatten enbart med hjälp av solljus.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078