23948sdkhjf

Demoanläggning för däckåtervinning invigd

En demonstrationsanläggning för återvinning av däck med en ny metod invigdes igår i Hans Andersson Groups lokaler i Hisings Backa, Göteborg. Det är Scandinavian Enviro Systems och deras CFC-teknik som nu har fått ett ordentligt genombrott.
Innovatören Bengt-Sture Ershag var på plats för att se en gammal dröm bli verklighet. Ershags teknik, en förgasningsprocess genom pyrolys, är stommen i den demonstrationsanläggning som invigdes av Erik Åsbrink, styrelseordförande för Återvinningsindustrierna.
- Det är ett slutet system som arbetar vid förhållandevis låga temperaturer, under 600 grader, för att få ut oljan ur däcken, säger Ershag.
Idén har han haft sedan början av 90-talet när han läste en artikel om en pyrolysanläggning för däckåtervinning. Men de dåvarande processerna hade dålig lönsamhet så Ershag tog fram en egen metod.
- Och det här är verkligen lönsamt, allt som kommer ut ur processen har ett bra värde, menar Lennart Persson, styrelseordförande i Enviro.
Under nästa år är det tänkt att man ska bygga en fullskaleanläggning som kan återvinna upp till 10 000 ton däck per år. Förutom olja så utvinns gas, som kan föras tillbaks och användas vid upphettningen, samt metaller och kimrök. Det sistnämnda ska vara av så bra kvalitet att det kan användas i nya däck, eller inom plastindustrin som pigment.

En glad Bengt-Sture Ershag, i mitten, flankeras av styrelseordföranden i Enviro, Lennart Persson, till vänster, och Erik Åsbrink, styrelseordförande för Återvinningsindustrierna. Foto: Fredrik Svensson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094