23948sdkhjf

Fakuma 2008 - business as usual

När dörrarna stängdes i lördags till Fakuma i Friedrichshafen kunde man konstatera att finanskrisen inte haft någon större inverkan under mässdagarna. Full aktivitet rådde inom maskin- och kringutrustningssidan och det handlade mycket om förpackningar, medicinteknik och el/elektronik.
Drygt 250 nyheter presenterades och flera var världsnyheter, som
exempelvis Krauss-Maffeis AX-serie helektriska formsprutmaskiner och
ett helt nytt TPE-material från Kreyenburg.
Årets bomb som satte sin prägel på mässan var en 230 kilograms blindgångare från andra världskriget som hittades strax utanför mässområdet under första dagens seneftermiddag. Mässlokalerna fick evakueras och bomben desarmerades av inflygna bombexperter från Stuttgart. Därefter återgick mässlivet till det normala.
En rad presskonferenser hölls veckan och den gemensamma nämnaren var att förra året över lag varit ett bra år och att prognoserna för de allra närmaste åren skrivs ner. Men någon anledning till större oro var det ingen som visade, utan snarare bedöms framtiden i värsta fall handla om nolltillväxt. Givetvis påverkar geografisk marknad och produktområdet utfallet.
Fordonsindustrin har det just nu tuffare än många andra marknader, men det finns tillväxtmarknader som kommer att påverka utfallet positivt, som exempelvis Ryssland och Brasilien. Rörextrudering är ett annat område i tillväxt, likaså marknaden för reaktionsprocesser.
Tillverkarna av formsprutmaskiner har olika strategier att säkra den framtida marknaden och belysande exempel är Wittmanns förvärv av Battenfeld och alliansen mellan Sumitomo och Demag. Harmonisering av produktprogrammen har lett till helt nya resurser.
Inom kringutrustning är det vardagsautomation som gäller, med koncept som även passar nordiska seriestorlekar. Svenska Wemo rapporterade mycket stort intresse för sin nya förenklade robotlösning.
Och över hela mässan vilade den nygamla devisen ”Spar energi!”, men i år fanns det fler färdiga energisparlösningar än någonsin tidigare. Så nu kan energibesparing bli en vardagsrealitet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.407