23948sdkhjf

Lättviktsmotor klarade viktigt test

Volvo Aeros kompositteknik har klarat ett avgörande test i EU:s miljöprojekt Vital. Fläktstrukturen ska minska vikten med 30 procent jämfört med dagens material och därmed spara bränsle och miljö.
Testet, som nyligen gjordes i samarbete med Rolls-Royce i deras anläggning i Derby, England, simulerar att ett stort fläktblad går sönder vid motorns maxvarvtal. Ett test som är avgörande för att kontrollera om komponenterna klarar maximala påfrestningar.
Anders Sjunnesson, projektsamordnare vid Volvo Aero, säger i ett pressmeddelande att testet var en enorm framgång och har tagit projektet över det största hindret på väg mot ett nytt konkurrenskraftigt produkterbjudande.
VITAL, som står för Environmentally Friendly Aero Engine, är ett EU program på 90 miljoner euro för att utveckla tekniska landvinningar som ska hjälpa Europa att nå det ambitiösa miljömål som ska uppfyllas till år 2020. Målet är 50 procent lägre utsläpp av koldioxid, 80 procent lägre utsläpp av kvävedioxid och 50 procent mindre buller.
Ett av Volvo Aeros bidrag till Vital är en fläktstruktur tillverkad av kompositmaterial, kolfiber som binds samman av en polymermatris.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109