23948sdkhjf

Dryga böter för paraffinkartell

Nio företag får sammanlagt böta 676 miljoner euro för att ha deltagit i en priskartell om paraffin. De nio är ENI, ExxonMobil, Hansen & Rosenthal, Tudapetrol, MOL, Repsol, Sasol, RWE och Total.
Fast paraffin används i en lång rad produkter, som bildäck och bilkomponenter och inom gummi- och förpackningsprodukter. I Europa omsätter fast paraffin omkring en halv miljard euro årligen.
Totalt har tio företag deltagit i paraffinkartellen men Shell slipper undan böter eftersom det var det bolaget som slog larm om kartellsamarbetet. Bolagen ska ha träffats regelbundet mellan 1992 och 2005 för att diskutera priser och dela upp marknader emellan sig. Internt kallades samarbetet Blauer Salon efter den hotellbar i Tyskland där det första mötet ägde rum, rapporterar European Rubber Journal.
Enligt EU:s konkurrenskommissionär Neelie Kroes har sannolikt vartenda hushåll i Europa drabbats av kartellens prissamarbete.
– En sådan här illegal kartell kan inte tolereras av EU-kommissionen, säger hon i en kommentar. Företag, chefer och aktieägare ska dra lärdom av detta.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079