23948sdkhjf

Borås centrum för biomedicinska plaster

I det tysta håller ett resurscentrum för biomedicinska plaster på att växa fram vid Högskolan i Borås. Det är professorn Mikael Skrifvars som nu bygger upp kompetens inom området vid institutionen ingenjörshögskolan.
Sedan 2003 har Mikael Skrifvars, med ett förflutet hos Neste (nu Borealis) och Sicomp, varit professor vid Högskolan i Borås. Med hjälp av pengar från bl a den lokala sparbanken har han fått möjlighet att etablera forskning och undervisning inom polymerteknik vid högskolan, som industriellt annars är mest känd för sin verksamhet inom fiber och textil.
Med Mikael Skrifvars fokus på medicinska fiberkompositer, naturfiberkompositer och andra komposittillämpningar, har intresset från den medicintekniska industrin ökat.
- Det är ingen tvekan om att de medicintekniska företagen är väldigt intresserade av vår forskning, konstaterar Mikael Skrifvars. Det finns ett stort intresse idag att ersätta metallimplantat med polymera material. De plaster som då är mest intressant är bioplaster som PLA och andra copolymerer men även vissa härdplaster.
Idag har Högskolan i Borås samarbete med flera biomedicinföretag, dock inga svenska. Helt klart finns det utrymme och intresse för uppdragsforskning tillsammans med svenska företag.
- Vi sysslar förstås i första hand med utbildning men utbildning kräver forskning och forskning kräver finansiering, säger Mikael Skrifvars.

Professor Mikael Skrifvars leder arbetet med biomedicinska plaster vid Högskolan i Borås.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109