23948sdkhjf

Bioplaster koldioxidsnålare vid tillverkning

Forskare vid universitetet på Hawaii har genomfört en studie för att hitta fler fördelar med bioplaster, förutom att de tillverkas av förnybara resurser och är nedbrytbara. Enligt studien ger tillverkningen av plasterna även upphov till mindre koldioxidutsläpp än de fossilbaserade motsvarigheterna.
När forskarna undersökte tillverkningen av PHA, och tog hänsyn till faktorer som kemikalier, gödningsmedel, bränsle och fermentering, upptäckte man att för varje viktenhet bioplast släppter bara en halv enhet koldioxid ut. För vanliga plaster ligger siffran på två till tre gånger så mycket koldioxid som plast.
Vid undersökning av PLA var siffran ännu lägre, bara lite drygt en fjärdedels viktenhet koldioxid per viktenhet av bioplasten. Anledningen sägs vara att den mest koldioxidbildande delen av processen är fermentering och elanvändning, något som tillverkaren Natureworks har arbetat för att minska.
Men även om bioplasterna är koldioxidsnåla vid tillverkningen så innebär det inte nödvändigtvis att de är det sett över hela livscykeln. Återvinning kräver energi och skapar utsläpp, jämfört med att lägga på deponi.
Sen finns det ännu inga undersökningar kring hur mycket av bioplasten som komposteras korrekt och bryts ner jämfört med hur mycket konventionell plast som samlas in och återvinns.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078