23948sdkhjf

Sydamerikanska plastkasseförbud på gång

Myndigheterna i flera sydamerikanska länder överväger att införa förbud mot bärkassar tillverkade av material som inte är biologiskt nedbrytbara och komposterbara. I den argentinska provinsen Buenos Aires har ett sådant lagförslag nyligen klubbats och i Chile och Uruguay har liknande planer presenterats på nationell nivå.
Ett urval av länder och städer med förbud: Bangladesh, Uganda, Kenya och Zanzibar: förbud. San Fransico och Paris: förbud. Sydafrika: förbud. Fängelse eller böter väntar den som delar ut den tunnare sortens plastpåsar. Indiska delstaten Himachal Pradesh: förbud. Den som sparar gamla plastpåsar riskerar böter på 15 000 kronor eller sju års fängelse. Kina: förbud från och med juni i år för den tunna plastpåsen. Avgifter för den tjockare. Australien: miljöminister vill få igenom ett förbud i år. Frankrike och Italien: förbud år 2010. Storbritannien: förbud diskuteras. Det gäller redan i staden Modbury. År 2009 inför 33 stadsdelar i London förbud mot icke nedbrytbara påsar.Källa: Ny TeknikI Buenos Aires, som i detta fall är själva provinsen och inte huvudstaden, har en majoritet i den lagstiftande församlingen enats om ett lag som anger att alla butiker ska ha skiftat till enbart bärkassar av bioplast eller av papper.
Skiftet ska påbörjas om ett år och vara genomfört senast om två år. Provinsen har en befolkning på sammanlagt 13 miljoner personer.
I maj 2007 lade den argentinska regeringen fram ett lagförslag om att förbjuda icke biologiskt nedbrytbara bärkassar vid landets alla stormarknader, med början i januari 2013.
I grannländerna Uruguay och Chile har politikerna varit inne på samma linje, och planer på att reducera användandet av bärkassar och plastpåsar av polyeten och andra plaster, till förmån för bioplaster, har presenterats.

Källa: Packnet.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078