23948sdkhjf

Kassar av bioplast skapar problem vid återvinning

Ica har slutat att marknadsföra sina plastkassar tillverkade av bioplast som komposterbara. De passar helt enkelt inte in i det nuvarande systemet för återvinning och riskerar att ställa till med driftstörningar.
Den första november ska 183 svenska kommuner införa materialåtervinning av mjukplast. En typ av mjukplast som dock inte passar i återvinningsbehållarna är matkassar gjorda av materialet PLA, majsstärkelse, eller av andra biologiskt nedbrytbara plastmaterial, rapporterar Dagens Nyheter.
John Strand, vd på Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, säger till DN att den aktuella typen av kassar ställt till med driftsstörningar på kontinenten.
Kerstin Lindvall, miljöchef på Ica, uppger att Ica inte längre marknadsför kassarna som komposterbara. De har EU-certifiering för kompostering, ändå har man enligt Lindvall insett att de inte riktigt fungerar vid storskalig kompostering på biogasanläggningar.
För ett år sedan slog Bristish Plastic Federation larm om att bioplaster, med nuvarande metoder för återvining, ställer till problem redan vid låga mängder när de blandas med oljebaserade plaster. Det återvunna plastmaterialets kvalitet riskerar att minska och specifikationerna förändras.
Kassarnas miljönytta skulle isåfall bara ligga i att det går åt mindre råolja när de tillverkas, men Thord Görling, ansvarig för materialfrågor på FTI, menar att det inte heller behöver vara någon fördel.
Enlgit Görling går det åt kilo petroleum för varje kilo tillverkad plast. Hälften av detta går åt till materialet och resten till tillverkningsprocessen och transporter. Har man en kasse som bara kan brännas går den senare mängden förlorad, kan man däremot kan återvinna materialet tar man till vara uppemot 1,8 kilo av den förbrukade råoljan.

Foto: Sveriges Konsumenter i Samverkan
Källa:
Packnet.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078