23948sdkhjf

Stopp för tyska gratisåkare

Den nya tyska förpackningsförordningen innebär en hel del ny regler. Den största förändringen är att det sätts stopp för så kallade gratisåkare inom återvinningssystemet genom att man inför en dokumentationsplikt.
Det är det femte tillägget av den tyska förpackningsförordningen som nu träder i kraft. För att stoppa gratisåkare har man infört en fullständighetsförklaring som innebär att dokumentation för 2008 måste lämnas senast 2009 till ett register hos de tyska nationella handelskamrarna.
Både tyska och utländska företag måste med hjälp av en auktoriserad revisor intyga de korrekta förpackningsmängderna som avsatts på den tyska marknaden samt att uppge hur insamling och återvinning har skett.
Genom införande och användande av ett register ger det myndigheterna möjlighet att upptäcka och förhindra att någon snyltar på systemet genom att inte betala återvinningsavgifter för de förpackningar som avsätts på marknaden.

Uppdelning mellan slutanvändare
De nya tillägget ska också skapa klarhet kring uppdelningen av olika verksamhetsområden för insamling av hushållsförpackningar och insamling av förpackningar från industri och näringsliv.
Man vill öka transparensen vid upphandlingssituationer och genom ett förbättrat ramverk höja konkurrensen på marknaden för hushållsnära återvinningssystem.
Reaktionerna bland återvinningsföretagen är enligt Tysk-Svenska Handelskammaren positiva. Framförallt eftersom de oseriösa företagen som utgett sig för att insamla konsumentförpackningar, men som i själva verket uppfyllt sina kvoter genom insamling av transportförpackningar, får det svårt i framtiden när kryphålen försvinner.

Märkningsplikten upphör
En annan nyhet är att man slopar kravet på märkning av förpackningar eftersom alla konsumentförpackningar ska licensieras hos något behörigt återvinningssystem. I praktiken ska det inte innebära någon förändring för konsumenterna som kan fortsätta kasta förpackningar i de hushållsnära uppsamlingsbehållarna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094