23948sdkhjf

Liten effektiv UV-lackeringcell

Danska JHM-Moldow har utvecklat vad man klassar som den minsta fristående lackeringslinjen på marknaden. Dimensionerna är 5 x 2,2 x 1,7 meter och konceptet bygger på vattenbaserad hybridkemi från det holländska företaget Eques Coatings, som nyligen lanserade sin färgteknologi. Lackeringsboxen är en kompakt enhet som enkelt kan flyttas.
Lackerna är färgade (och metallic) och bygger helt på vattenburen UV-teknik som fäster utmärkt på plaster, glas och metaller. De ersätter traditionella lösningsmedels- och vattenbaserade lacker. Lackskiktet är mellan 5-15 mikrometer tjockt och härdar i tre steg som tillsammans tar mindre än fyra minuter. Den lackerade produkten kan därefter monteras och förpackas direkt.
De nya vattenbaserade lackerna är, enligt Stewart Gardiner hos JHM-Moldow, helt överlägsna dagens tvåkomponentlacker - både när det gäller kemikalietålighet och mekaniska egenskaper. Det går att trycka ovanpå lacken, lacken kan målas om och den missfärgas inte. Dessutom är lackerna miljövänliga genom att de ger en energieffektiv process och i stort sett inga emissioner.
Lackeringsanläggningen klarar upp till 3000 detaljer per timme och ger en total processtid på bara 14 minuter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079