23948sdkhjf

Plast guld värt under olympiska spelen

OS 2008 i Peking har precis avslutats och Paralympics pågår som bäst, två evenemang där plast haft stor betydelse. Ingen som kikat på tävlingarna har väl undgått att se den arena där simtävlingarna arrangerades och som utformats som ett enorm växthus av plast. Arenan som fått smeknamnet Vattenkuben liknar enorma såpbubblor. Materialet de valt för detta är fluorplasten ETFE. Bortsett från att ge arenan en läcker design har syftet varit att reducera arenans energikonsumtion och värmeutstrålning. De transparenta ETFE panelerna fångar upp ungefär 20 procent av det inkommande solljuset. Energin används för att värma upp bassängen och hallen. Förtjänsten blir reducerade kostnader för uppvärmning med 30 procent och ljuset med 55 procent.
Plast används även i stor utsträckning i sportredskap och utrustning. Mest framträdande utrustningen i år är dock den dräkt, Speedo LZR Racer, som flera av simmarna använde sig av. Dräkten är en sömlös helkroppsdräkt av polyuretan som svetsats samman för att komprimera och strömlinjeforma kroppen i syfte att reducera hudens vibrationer. Dräkten har även en korsett för att stabilisera simmarens position i vattnet.

Fenomenet Michael Phelps från USA gjorde vad han skulle och infriade allas förhoppningar genom att ta de medaljer han förväntades göra i den nya sömlösa polyuretandräkten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078